-
Jak robić wino w najgorętszym miejscu w Hiszpanii, czyli wywiad z Juanem A. Delgado
Wino to nie tylko produkt. To także ludzie, których pasja i ciężka praca pozwala nam cieszyć się niezwykłymi doznaniami.
Chcemy Wam przybliżać także tych ludzi.
Zapraszamy na zapis rozmowy z Juanem Antonio Delgado, winemakerem z winnicy Hacienda Albae.
zobacz więcej -
Klasyka Borderdeaux w Winotopii: Chateau Haut Breton Larigaudiere
7 czerwca 1964 roku nie kojarzy się z niczym wyjątkowym. Tego dnia Etiopia i Erytrea zmieniła ruch z lewo na prawostronny a Beatlesi, ku uciesze rozhisteryzowanych fanek, podróżowali kanałami Amsterdamu. Właściwie jedynym faktem wartym odnotowania jest zakup przez Ghislaine De Moor, żony Emila De Schepper, dwuhektarowej winnicy Château Haut Breton Larigaudière.zobacz więcej -
Chateau Tour Baladoz – Perła Saint-Emilion
Wiele można o nas powiedzieć, ale na pewno nie to, że w temacie win jesteśmy konserwatystami. Lubimy eksperymentować, nie boimy się nietypowych połączeń winno-kulinarnych, nie straszne nam też butelki z regionów, których winiarska tożsamość dopiero się kształtuje. Niemniej kiedy pojawiają się u nas wina od najlepszych europejskich winiarzy, które od dziesiątek lat utrzymują się w europejskim topie, nie pozostaje nam nic innego jak pokornie się w nich zanurzyć i oddać im należną cześć.zobacz więcej -
Słów kilka o Prosecco
Włoskie wino musujące Prosecco ostatnimi czasy bardzo zyskało na popularności, tak na świecie, jak i w Polsce.
Na czym polega fenomen włoskich bąbelków?
zobacz więcej -
Nowość w Winotopii - Rewelacja z Gaskonii
Podejrzewam, że kiedy słyszycie hasło Gaskonia, wino nie jest pierwszą rzeczą, która przychodzi Wam na myśl. Przynajmniej na razie - po spróbowaniu win z Domaine de Miselle nie będziecie mogli myśleć o niczym innym.
zobacz więcej -
Świąteczna promocja – w zestawie taniej!
Nie będzie chyba nadmierną przesadą stwierdzenie, że na wielkanocnym stole nie może zabraknąć dobrego wina, tak jak nie może zabraknąć jajek, babki wielkanocnej i mazurków. A nawet jeśli będzie, to my sobie takiej sytuacji nie wyobrażamy.
zobacz więcej -
Chateauneuf-du-Pape – Obsesja doskonałości
Perspektywa nadciągających zmian w Stolicy Apostolskiej to tylko jeden z pretekstów, aby przedstawić Wam wino, którego historia nierozerwalnie spleciona jest z papieskimi losami. Poznajcie perłę Doliny Rodanu, czyli Châteauneuf-du-Pape.
zobacz więcej -
Vin Jaune – po prostu inne wino
Vin jaune czy też żółte wino swoją historią sięga aż do średniowiecza, ale sposób jego powstawania do dnia dzisiejszego praktycznie się nie zmienił. A jest to proces jedyny w swoim rodzaju.
zobacz więcej -
Prezentujemy winnice
zobacz więcej
Piemont to obok Toskanii i Veneto jeden z najbardziej znanych regionów winiarskich Włoch. Leżący u podnóża Alp niebezpodstawnie porównywany
jest z francuskimi Bordeaux czy nawet Burgundią, głównie za sprawą wielkich win- Barolo i Barbaresco. Szczepy czerwone - Nebbiolo, Barbera i Dolcetto - stanowią wizytówkę Piemontu, którą uzupełniają szczepy białe taki jak Cortese, Aresti czy Moscat. Zachęcamy więc do poznania skarbów Piemontu. -
Miody pitne
zobacz więcej
z Tomaszowa Mazowieckiego
Być może istnieją bardziej skuteczne sposoby na rozgrzanie w chłodne, zimowe wieczory. Jednak żaden z nich na pewno nie jest równie smaczny, co gorąca czarka polskiego miodu pitnego.