strona główna Dołącz do nas na Facebooku
     

Słów kilka o Prosecco

Włoskie wino musujące Prosecco ostatnimi czasy bardzo zyskało na popularności, tak na świecie, jak i w Polsce. Na czym polega fenomen włoskich bąbelków?


Historia

Historia Prosecco sięga XIX wieku, kiedy to Antonio Carmene oraz trójka jego towarzyszów otworzyli firmę, której założeniem była produkcja szampana z lokalnego szczepu o nazwie prosecco. Nazbyt chyba ambitnego celu nie udało się zrealizować, ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Okazało się, że rezulat ich starań, czyli wino musujące Prosecco Conegliano Valdobbiadene, doskonale przyjęło się na lokalnym rynku i szybko stało się jednym z bardziej rozpoznawalnych win nie tylko regionu Veneto, ale i całej Italii.  


Klasyfikacja

Pisząc o prosecco często wpadamy w pułapkę uogólniania – prosecco, to prosecco -musujące lekkie wino, które dobrze sprawdza się podczas upałów. Rzeczywistość jest nieco bardziej skomplikowana. Nazwa prosecco dotyczy dwóch apelacji o niejednorodnym statusie i jakości.

Winnica Gemin

Te bardziej „szlachetne” pochodzą z konkretnego regionu produkcji, na etykiecie znajdziemy dopisek Conegliano Valdobbiadene lub Prosecco Superiore DOCG. Wina tam powstałe produkowane są z rdzennej odmiany winorośli prosecco (obecenie Glera, jako że nazwę Prosecco zastrzeżono dla apelacji).

W drugim natomiast przypadku, czyli win z Prosecco DOC,  mamy do czynienia z dużym obszarem, obejmującym w całości dwa duże regiony Włoch – Veneto i Friuli. Do niedawna nikt tutaj nie myślał nawet o produkowaniu bąbelków, tym bardziej ze szczepu glera, ale rosnąca popularność Prosecco na świecie wpłynęła na rozciągnięcie produkcji na większy obszar.

 

Jak powstaje Prosecco?

Bąbelki w prosecco powstają tzw. Metodą Charmata. Prosecco nie przechodzi fermentacji w butelce, tylko w dużych, hermetycznie zamkniętych (co zapobiega ulatnianiu się gazu), a dopiero potem jest przelewane pod ciśnieniem do butelek. Jest to tańsza metoda od szampańskiej, dlatego też wino tak powstałe kosztuje dużo mniej.

Na etykiecie Prosecco można znaleźć takie określenia jak:
Brut - oznacza wino wytrawne
Extra-dry, dry - oznacza wino z mniejszą lub większą ilością cukru resztkowego, czyli wino półwytrawne z nutą słodyczy
Spumante - oznacza, że ciśnienie w butelce musi wynosić minimum 3 atmosfery
Frizzante - oznacza, że nie udało się osiągnąć wystarczającego ciśnienia, aby wino było zakwalifikowane jako spumante.

 

Do czego Prosecco?

Prosecco najlepiej sprawdza się jako aperitif.
Wytrawną wersje można podać do: owoców morza, ostryg, sushi. Wersja Extra-dry dobrze sprawdzi się z owocami lub galaretką. Trzeba pamiętać, aby Prosecco podawać w odpowiedniej temperaturze, najlepiej ok. 6-8 stopni C.


Lato się już wprawdzie skończyło, ale to nie znaczy, że mamy rezygnować z orzeźwiających bąbelków Prosecco.

W naszych sklepach znajdziecie m.in. doskonałe Prosecco di Valdobbiadene DOCG z winnicy Gemin.

Zapraszamy!

 

Panorana winnicy Gemin



 
Zapraszamy do sklepu
 

Sklep na Żoliborzu

Zapraszamy do naszego sklepu na Żoliborzu,

przy ulicy Rydygiera 11 lok U2

Godziny otwarcia
Pon - sobota: 12:00 - 21:00
Niedziela:  nieczynne

ZOBACZ WIĘCEJ

Zapraszamy do sklepu
 

Sklep na Żoliborzu

Zapraszamy do naszego sklepu na Żoliborzu,

przy ulicy Rydygiera 11 lok U2

Godziny otwarcia
Pon - sobota: 12:00 - 21:00
Niedziela:  nieczynne

ZOBACZ WIĘCEJ

Zapraszamy do sklepu
 

Sklep na Żoliborzu

Zapraszamy do naszego sklepu na Żoliborzu,

przy ulicy Rydygiera 11 lok U2

Godziny otwarcia
Pon - sobota: 12:00 - 21:00
Niedziela:  nieczynne

ZOBACZ WIĘCEJ

   
OFERTA     OFERTA    SPECJALNA     O NAS     SKLEP    KONTAKT Winotopia
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2013 Winotopia.pl   |   Projekt i wykonanie strony Projekt i wykonanie strony internetowej